S/Y OCEAN A


Dane techniczne jachtu:

  • typ jachtu: Gryfia / 3
  • materiał kadłuba: stal
  • typ ożaglowania: kecz
  • pow. pomiarowa żagli: 200 m2
  • długość: 22,65 m
  • szerokość: 5,60 m
  • zanurzenie: 2,5 m
  • ilość miejsc: 15 /20
  • ilość kabin: 6
  • ilość łazienek: 6
  • zbiorniki: paliwa: 4000 l
  • wody: 4000 l
  • wody szarej: 1000 l
  • silnik główny: Cummins 223 KM
  • ogrzewanie: CO olejowe
  • ponton RIB z silnikiem

s/y OCEAN A to wygodny jacht zarówno jako jacht szkoleniowy dla młodzieży jak i na dalekie wyprawy. Podział jachtu na część hotelową i użytkową automatycznie “porządkuje” jachtowe życie. Kabina załogi umieszczona w części użytkowej daje jej możliwość szybkiego dostania się do maszynowni i sterówki w razie takiej konieczności. Jacht jest wyposażony w 20 osobową tratwę ratunkową, indywidualne środki bezpieczeństwa, posiada Kartę Bezpieczeństwa i ubezpieczenie wymagane dla jachtów komercyjnych. OCEAN A rozpoczął pływanie w maju 2015r i do chwili obecnej przez jego pokład przewineła się młodzież, żeglarze kursanci, przyszli kapitanowie uzupełniający staż. Jest to jedyny w Polsce jacht na pokladzie którego, podczas rejsu można zdawać egzamin na państwowy patent żeglarski. Wszyscy, których mieliśmy przyjemność gościć na OCEANIE A schodzili z niego zadowoleni.
Nawigacja: od tradycyjnych map nawigacyjnych przez ploter po radar, echosondę , UKF itp. – wszystko pod ręką. Jacht w systemie AIS. Sternik przebywa w zamknietej sterówce.

Kabiny: każda kabina jest ogrzewana i ma własny węzeł sanitarny ( wc, umywalka, prysznic, ogrzewanie). Wszystkie koje są pojedyncze. W części dziobowej: 3 kabiny dwu osobowe + 2 kabiny 4 osobowe. W części rufowej: 1 kabina trzy osobowa (z regóły jest to kabina załogi jachtu), możliwość spania 3 osób w mesie dolnej.
Kambuz: kuchenka gazowa gastronomiczna (2 palniki , każdy 7,5 kW) , dodatkowo w razie potrzeby dwu-polowa kuchenka indukcyjna, piekarnik, 5 l termos elektryczny na wodę do herbaty/kawy , podblatowa lodówka 100 l , podblatowa zamrażarka 50 l , drobny sprzęt kuchenny: mikser, blender, termosy , garnki gastronomiczne, naczynia i sztućce na 20 osób.
Mesa: mesa dolna (przy kambuzie): kanapy + 2 stoły , mesa górna (połączona ze sterówką) kanpa narożna + duży stół

  • W pomieszczeniu gospodarczym 2 zamrażarki o pojemności 120 l każda, kontenery na prowiant,
    stół warszatowy + podstawowe narzędzia. Jest to obszerne pomieszczenie do przechowywania wędek, nart, butli itp.
  • Pokład rufowy wyposażony w siedziska, możliwość rozpięcia brezentowego zadaszenia.
  • Suszarnia: łazienka przy kabinie rufowej jest wyposażona w dodatkowy nadmuch, do dyspozycji jest
    także podgrzewana przenośna suszarka.

Dane: http://www.natango.pl/ocean