Dane techniczne jachtu:
- typ jachtu: Gryfia / 3
- materiał kadłuba: stal
- typ ożaglowania: kecz
- pow. pomiarowa żagli: 200 m2
- długość: 22,65 m
- szerokość: 5,60 m
- zanurzenie: 2,5 m
- ilość miejsc: 15 /20
- ilość kabin: 6
- ilość łazienek: 6
- zbiorniki: paliwa: 4000 l
- wody: 4000 l
- wody szarej: 1000 l
- silnik główny: Cummins 223 KM
- ogrzewanie: CO olejowe
- ponton RIB z silnikiem
s/y OCEAN A to wygodny jacht zarówno jako jacht szkoleniowy dla młodzieży jak i na dalekie wyprawy. Podział jachtu na część hotelową i użytkową automatycznie “porządkuje” jachtowe życie. Kabina załogi umieszczona w części użytkowej daje jej możliwość szybkiego dostania się do maszynowni i sterówki w razie takiej konieczności. Jacht jest wyposażony w 20 osobową tratwę ratunkową, indywidualne środki bezpieczeństwa, posiada Kartę Bezpieczeństwa i ubezpieczenie wymagane dla jachtów komercyjnych. OCEAN A rozpoczął pływanie w maju 2015r i do chwili obecnej przez jego pokład przewineła się młodzież, żeglarze kursanci, przyszli kapitanowie uzupełniający staż. Jest to jedyny w Polsce jacht na pokladzie którego, podczas rejsu można zdawać egzamin na państwowy patent żeglarski. Wszyscy, których mieliśmy przyjemność gościć na OCEANIE A schodzili z niego zadowoleni.
Nawigacja: od tradycyjnych map nawigacyjnych przez ploter po radar, echosondę , UKF itp. – wszystko pod ręką. Jacht w systemie AIS. Sternik przebywa w zamknietej sterówce.
Kabiny: każda kabina jest ogrzewana i ma własny węzeł sanitarny ( wc, umywalka, prysznic, ogrzewanie). Wszystkie koje są pojedyncze. W części dziobowej: 3 kabiny dwu osobowe + 2 kabiny 4 osobowe. W części rufowej: 1 kabina trzy osobowa (z regóły jest to kabina załogi jachtu), możliwość spania 3 osób w mesie dolnej.
Kambuz: kuchenka gazowa gastronomiczna (2 palniki , każdy 7,5 kW) , dodatkowo w razie potrzeby dwu-polowa kuchenka indukcyjna, piekarnik, 5 l termos elektryczny na wodę do herbaty/kawy , podblatowa lodówka 100 l , podblatowa zamrażarka 50 l , drobny sprzęt kuchenny: mikser, blender, termosy , garnki gastronomiczne, naczynia i sztućce na 20 osób.
Mesa: mesa dolna (przy kambuzie): kanapy + 2 stoły , mesa górna (połączona ze sterówką) kanpa narożna + duży stół
- W pomieszczeniu gospodarczym 2 zamrażarki o pojemności 120 l każda, kontenery na prowiant,
stół warszatowy + podstawowe narzędzia. Jest to obszerne pomieszczenie do przechowywania wędek, nart, butli itp. - Pokład rufowy wyposażony w siedziska, możliwość rozpięcia brezentowego zadaszenia.
- Suszarnia: łazienka przy kabinie rufowej jest wyposażona w dodatkowy nadmuch, do dyspozycji jest
także podgrzewana przenośna suszarka.
Dane: http://www.natango.pl/ocean